Instructie en interpretatie

Instructie van de COVID-19 sneltest?

Zorgvuldige afname is belangrijk voor een succesvolle test, zorg daarom voor een goede voorbereiding en een moment van rust. Naast de schriftelijke instructie is er ook een video-instructie (zie hieronder).

Interpretatie

De controlelijn wordt zichtbaar bij een succesvolle test. Indien deze niet aanwezig is dan is de test niet succesvol. Iedere kleuring op een testlijn is een positief resultaat. Geen positieve test, terwijl doorgemaakte klachten wel op COVID-19 lijken, doe nog een test 7 dagen later. Wil je meer weten over de antilichamenresponse van het SARS-CoV-2 in COVID-19 patiënten, lees hier dan verder.

Geen antilichaam IgM, geen antilichaam IgG

 • Optie 1 – Geen zichtbare IgM en IgG testlijn: geen besmetting. Blijf te alle tijden hygiëne maatregelen en richtlijnen van de overheid volgen!
 • Optie 2 – Geen zichtbare IgM en IgG testlijn: wel besmetting, maar nog te weinig antilichamen aangemaakt. Blijf te alle tijden hygiëne maatregelen en richtlijnen van de overheid volgen!

Wel antilichaam IgM, geen antilichaam IgG

 • Een zichtbare IgM testlijn zonder IgG testlijn betekent: vroeg stadium van infectie – blijf in quarantaine totdat je 72 uur vrij bent van symptomen. Blijf te alle tijden hygiëne maatregelen en richtlijnen van de overheid volgen!

Wel antilichaam IgM, wel antilichaam IgG

 • Een zichtbare IgM en IgG testlijn betekent: een vergevorderd stadium van infectie – blijf in quarantaine totdat je gedurende 24 uur vrij bent van symptomen. Blijf te alle tijden hygiëne maatregelen en richtlijnen van de overheid volgen!

Geen antilichaam IgM, wel antilichaam IgG

 • Een zichtbare IgG testlijn zonder IgM testlijn betekent: de infectie is voorbij, je hebt antistoffen opgebouwd. De kans op een nieuwe besmetting is nu minimaal. Blijf te alle tijden hygiëne maatregelen en richtlijnen van de overheid volgen!

Aandachtspunten

 1. Bij een eerste verdenking van ernstige corona klachten, voer de sneltest zo snel mogelijk uit en ga naar het ziekenhuis.
 2. Bij een eerste verdenking van milde corona klachten na 14 dagen de sneltest uitvoeren, indien er geen antilichamen zijn aangetroffen dan 7 dagen later weer een sneltest uitvoeren.
 3. Lees de uitslag af tussen 10 en 15 minuten, niet na 20 minuten.
 4. Het is in uitzonderlijke gevallen mogelijk dat een eerder doorgemaakt coronavirus de IgG testlijn kleurt.
 5. Voor tal van andere virussen is de Biomerica COVID-19 sneltest niet gevoelig.
 6. Aan de resultaten kunnen geen rechten worden ontleend.
 7. Zie voor meer informatie de bijsluiter.

Samen sterk tegen corona

Samen sterk tegen corona